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Amendments to the laws of the Game - 2009-2010

Dear Sir or Madam,

The 123rd Annual General Meeting of the International Football Association Board (IFAB) took place in
Northern Ireland on 28 February 2009. The amendments to the Laws of the Game approved at this
meeting and the various instructions and directives issued are listed below.

Amendments to the Laws of the Game and Decisions of the Board

1. law 1 - The Field of Play

Field Surface

Current Text

Matches may be played on natural or artificial
surfaces, according to the rules of the
competition.

The colour of artificial surfaces must be green.

Where artificial surfaces are used in either
competition matches between representative
teams of member associations affiliated to FIFA
or international club competition matches, the
surface must meet the requirements of the
FIFA Quality Concept for Artificial Turf or the
International Artificial Turf Standard, unless
special dispensation is given by FIFA.

New Text

Matches may be played on natural or artificial
surfaces, according to the rules of the
competition.

The colour of artificial surfaces must be green.

Where artificial surfaces are used in either
competition matches between representative
teams of member associations affiliated to FIFA
or international club competition matches, the
surface must meet the requirements of the
FIFA Quality Concept for Football Turf or the
International Artificial Turf Standard, unless
special dispensation is given by FIFA.
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2. law 11 - Offside

Interpretation of the Laws of the Game and
Guidelines for Referees

For the Came. For the World.

Current Text

When an offside offence occurs, the referee
awards an indirect free kick to be taken from
the position of the offending player when the
ball was last played to him by one of his team
mates.

If a defending player steps behind his own goal
line in order to place an opponent in an offside
position, the referee must allow play to
continue and caution the defender for
deliberately leaving the fie ld of play without
the referee's permission when the ball is next
out of play.

New Text

When an offs ide offence occurs, the referee
awards an indirect free kick to be taken from
the position of the offending player when the
ball was last played to him by one of his team­
mates.

Any defending player leaving the field of
play for any reason without the referee's
permission shall be considered to be on his
own goal line or touch line for the
purposes of offside until the next
stoppage in play. If the player leaves the
field of play deliberately, he must be
cautioned when the ball is next out of
play.

3. Procedures to Determine the Winner of a Match
or Home-And-Away

Kicks from the Penalty Mark

Current Text

If at the end of the match and before the kicks
start to be taken from the penalty mark, one
team has a greater number of players than
their opponents, they must reduce their
numbers to equate with that of the ir
opponents and the team captain must inform
the referee of the name and number of each
player excluded.

New Text

If at the end of the match and before the kicks
start to be taken from the penalty mark, one
team has a greater number of players than its
opponents, it must reduce its number to
equate with that of its opponents and the
team captain must inform the referee of the
name and number of each player excluded.
Any player thus excluded may not
participate in kicks from the penalty mark.
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4. The Technical Area

Current Text
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New Text

For the Came. For the World.

• only one person at a t ime is authorised to
convey tactical instruct ions and he must return
to his position after giving these instructions

• the coach and other of ficials must remain
with in its confines except in special
circumstances, for example, a physiotherapist
or doctor entering the fie ld of play, w ith the
referee's permission, to assess an injured player

• the coach and other occupants of the
technical area must behave in a responsible
manner.

Reminder to referees

• only one person at a time is authorised
to convey tactical instructions from the
technical area

• the coach and other officials must remain
within its confines except in special
circumstances, for example, a physiotherapist
or doctor entering the field of play, w ith the
referee's permission, to assess an injured player

• the coach and other occupants of the
technical area must behave in a responsible
manner

Referees are reminded that Law 5 states that the referee must stop the match if, in his opinion , a
player is seriously injured.

Implementation

The decisions of this year's Annual General Meeting of the Board regarding changes to the Laws of
the Game are binding for confederations and member associations as from 1 July 2009 but
confederations or member associations whose current season has not ended by 1 July may delay the
introduction of the adopted alterations to the Laws of the Game in their competit ions until the
beginn ing of the ir next season.

Yours faithfully,

. rome Valcke
Secretary General

cc: FIFA Executive Comm ittee
FIFA Referees Committee
Confederations
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